Poikkeamat työmatkalla: mitä kansalaisen tulee tietää?

Työmatkat kuuluvat monen arkeen, mutta mitä tapahtuu työtapaturma- ja ammattitautilain tarjoamalle turvalle, jos matkan varrella tapahtuu poikkeama, kuten lasten vieminen päivähoitoon tai pistäytyminen ruokakaupassa? Työtapaturma- ja ammattitautilain (TyTAL) mukaan nämä pienet poikkeamat ovat tietyissä tapauksissa korvattavia.

Mikä on työmatkaksi käsitettävä matka?

Työtapaturma- ja ammattitautilain mukaan työmatkaksi katsotaan tavanomainen asunnon ja työpaikan välinen matka. Työpaikalla tarkoitetaan sitä työnantajan osoittamaa työtilaa, jossa työntekijä muutoin kuin satunnaisesti tekee töitä eli käytännössä niin sanottu vakituinen työntekopaikka. Jos matkan aikana poikkeaa reitiltä esimerkiksi lasten päivähoidon tai ruokakaupassa käynnin vuoksi, on tämä silti osa työmatkaa. Tämä tarkoittaa, että mahdolliset vahingot ovat tällöin korvattavia, kunhan poikkeama on vähäinen.

Kotona etätyötä tehdessä työmatkaturvaa ei ole, vaikka koti olisi vakituinen työntekopaikka ja lapset on vietävä hoitopaikkaan. 

Vähäinen poikkeama matkareitiltä

Lain mukaan vähäiseksi poikkeamaksi katsotaan esimerkiksi

  • Lasten vieminen tai hakeminen päivähoidosta.
  • Ruokakaupassa käynti.
  • Auton tankkaamiseksi tehty käynti huoltoasemalle. 

Poikkeaman aikaiset tapaturmat

On tärkeää huomata, että korvaussuoja on voimassa vain poikkeavaa reittiä pitkin kulkemisen ajan. Toiminta, jonka vuoksi poikkeama tehdään, ei kuulu korvaussuojan piiriin. Esimerkiksi jos pistäydyt ruokakaupassa, vakuutus on voimassa matkalla kauppaan ja sieltä pois, mutta et itse ostoksia tehdessäsi.

Esimerkkejä korvausratkaisuista

Sallittu poikkeama:

  • Käynti huoltoasemalla tankkaamassa: Tapaturma on korvattava, jos se sattuu ajettaessa huoltoasemalle tai sieltä pois. Tankkaamisen aikana sattuvaa tapaturmaa ei korvata.
  • Lasten vieminen päivähoitoon: Tapaturma on korvattava, jos se sattuu lasta viedessä päiväkotiin tai haettaessa päiväkodista. Päiväkodin sisällä sattuvaa tapaturmaa ei korvata. 

Ei sallittu poikkeama:

  • Postissa asioiminen: Ei rinnastettavissa lasten päivähoitoon tai ruokakaupassa käyntiin, joten työmatkareitiltä poikkeamisen aikana sattunutta tapaturmaa ei korvata.
  • Pankkiautomaatilla asiointi: Ei rinnastettavissa lasten päivähoitoon tai ruokakaupassa käyntiin, joten työmatkareitiltä poikkeamisen aikana sattunutta tapaturma ei ole korvata. 

Yleissääntö siis on, että poikkeamat työmatkalla ovat korvattavia vain, jos ne ovat vähäisiä ja liittyvät esimerkiksi lasten päivähoitoon tai päivittäistavaroiden hankintaan. Tarkista vahingon sattuessa, kuuluuko tekemäsi poikkeama korvaussuojan piiriin, ja huomioi mahdolliset muutokset korvauskäytännöissä.

Lisätietoa löydät Finlexin työtapaturma- ja ammattitautilain pykälistä.