TVK:n arvio: Noin viidesosalla työntekijöistä on työnantajan ottama vakuutus myös vapaa-ajalle

Koronapandemia siirsi kerralla suuren joukon työntekijöitä työpaikoilta kotiin etätöihin. Tapaturmaturva on etätöissä suppeampi kuin työpaikalla työskenneltäessä. Tapaturmavakuutuskeskuksen karkean arvion mukaan noin viidesosalla on työnantajan ottama työtapaturma- ja ammattitautivakuutukseen liitetty vapaa-ajan tapaturmavakuutus.

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on voimassa myös etätöissä, mutta etätyössä korvattavia tapaturmia ovat vain työtä tehtäessä tai välittömästi siihen liittyvässä toiminnassa sattuneet vahingot. Jos työntekijä kompastuu vessaan mennessään, korvataan tämä työpaikalla sattuneena, mutta ei etätöissä kotona sattuessa.

TVK:n karkean arvion mukaan keskimäärin noin viidesosa kaikista työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksella vakuutetuista palkansaajista kuuluu työnantajan lakisääteisen vakuutuksen yhteyteen ottamaan vapaa-ajan tapaturmavakuutukseen. Vähiten vapaa-ajan vakuutuksia on julkishallinnon työntekijöillä.

”Karkean arviomme mukaan työtapaturma- ja ammattitautivakuutukseen liitetyllä vapaa-ajan tapaturmavakuutuksella vakuutettujen palkansaajien määrä on kasvanut lievästi korona aikana”, kertoo aktuaarijohtaja Ville Lilja.

Valtion työntekijöiden etätyöturvan parantamiseksi valmistellaan uutta lakia

Valtion työntekijöiden työtapaturmat ja ammattitaudit korvaa Valtiokonttori työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisesti. Koska valtiolla ei ole työntekijöille työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta, ei valtio voi ottaa siihen liitettävää työntekijöiden vapaa-ajan tapaturmavakuutusta.

Valtiovarainministeriön joulukuussa asettama työryhmä valmistelee lakiehdotusta valtion henkilöstön työtapaturmasuojan laajentamiseksi etätyössä.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan työtapaturmasuojaa laajennetaan niin, että sen piiriin tulisi kotona tai muussa työnantajan hyväksymässä etätyöpaikassa työpäivän aikana tapahtuneet työtapaturmat.

”Pidän erikoisena, että työtapaturma- ja ammattitautilakiin tulisi eri sisältöisiä etätyöolosuhdetta koskevia pykäliä eri työntekijäryhmille”, toteaa lakiyksikön johtaja Kirsi Pohjolainen.

Valtiovarainministeriön työryhmän asettamispäätös (dokumentti aukeaa uuteen ikkunaan)

Etätyön vakuutusturvasta aiemmin julkaistut blogikirjoituksemme

Työtapaturman käsite on kaikille sama – onko myös tulevaisuudessa? | Kirsi Pohjolainen

Millainen vakuutus täydentämään etätyön tapaturmaturvaa? | Elina Holmas

Töitähän minä kotonakin tein, miten niin työnantajan vakuutus ei korvaa? | Mari Karttunen