Malttia matkaan liukkailla keleillä!
Talvi ja vaihtelevat keliolosuhteet haastavat taas meitä. Työmatkatapaturmia sattuu eniten marras-maaliskuussa, liukkaiden kelien aikaan. Vuosittain noin yhdelle sadasta palkansaajasta sattuu tapaturma asunnon ja työpaikan välisillä matkoilla. Yleisimmin kyse on kaatumisesta tai liukastumisesta.
Kaiken kaikkiaan työmatkatapaturmia sattui vuonna 2020 noin 16 000 tapausta. Ensimmäinen koronavuosi oli kuitenkin poikkeuksellinen. Työmatkatapaturmien lukumäärä putosi rajusti aiempien vuosien tasosta.
Työmatkatapaturmien määrää laski se, että alkuvuosi 2020 oli vähäluminen eikä liukkaita päiviä Etelä-Suomessa ollut montaakaan. Koronan rajoitustoimet ja lomautukset sekä etätöihin siirtyminen vähensivät tehtyjä työmatkoja maaliskuusta lähtien. Tosin osa niistä työntekijöistä, jotka eivät voineet siirtyä etätöihin, siirtyivät julkisista kulkuvälineistä kävelemään tai pyöräilemään työmatkansa.
Eniten työmatkatapaturmia sattuu kuljettaessa jalkaisin. Hyvä huomata kuitenkin, että työmatkatapaturma tilastoidaan jalankulkijalle sattuneeksi, jos esimerkiksi työmatkaa tekevä henkilö liukastuu astuessaan ulos autosta.
Vuonna 2020 jalankulkijoille sattui lähes 8 000 työmatkatapaturmaa. Toiseksi eniten työmatkatapaturmiin joutuvat polkupyörällä kulkeneet. Heille sattui lähes 4 500 työmatkatapaturmaa.
Työmatkatapaturmista aiheutuva työkyvyttömyys on keskimäärin pidempi kuin työajalla sattuneesta työtapaturmasta aiheutuu. Yleisimmin työmatkatapaturmaan joutuva henkilö loukkaa jalkansa tai yläraajansa. Liikkumistapa vaikuttaa siihen, mihin kehon osiin vahinko kohdistuu.
Reilu viidennes työmatkatapaturmista sattuu maanantaisin. Määrä laskee loppuviikkoa kohden ja sunnuntaisin sattuu vain 3 % kaikista työmatkatapaturmista.
Valitse turvallinen tapa liikkua työmatkalla
Jokainen liikkuja voi itse toiminnallaan ja valinnoillaan vaikuttaa työmatkan turvallisuuteen. Työnantaja voi osaltaan vaikuttaa työmatkatapaturmiin sisällyttämällä työmatkojen turvallisuuden osaksi työpaikan turvallisuusjohtamista.
- Voit itse vaikuttaa moniin turvalliseen liikkumiseen vaikuttaviin asioihin kuten muun muassa reitinvalintaan, liikkumistapaan, tilannenopeuteen, jalkinevalintaan, turvavälineiden käyttöön ja turvavälien pitämiseen.
- Seuraa sääennusteita ja kelivaroituksia. Lisää matka-aikaa ja valitse sopivat varusteet, jos luvassa on haastavaa keliä.
- Huolehdi myös siitä, että näyt pimeässä. Käytä heijastimia. Tarkista myös ajoittain se, onko heijastin vielä riittävän näkyvä.
- Voisiko työpaikallasi sopia esimerkiksi työvuoron aloitusaikaan lisäjoustoja aamuihin, jolloin keli on erityisen vaikea.
- On hyvä kuitenkin muistaa, että turvallisen työmatkaliikunnan hyödyt ovat varmasti haittoja suuremmat!