Vakuutuslaitoksen asiantuntijalääkärin tehtävät
Vakuutuslaitoksien palveluksessa toimivia asiantuntijalääkäreitä kutsutaan yleisessä kielenkäytössä usein vakuutuslääkäreiksi. He toimivat lääketieteellisinä asiantuntijoina, jotka eivät tee itsenäisiä korvauspäätöksiä, vaan arvioivat lääkärinlausuntojen perusteella korvauksenhakijoiden oikeutta etuuteen.
Vakuutuslääkärit työskentelevät vakuutuslaitoksien palveluksessa yleensä osa-aikaisesti. Heidän ammattitaitoaan tarvitaan erityisesti monimutkaisissa vahinkotapauksissa, joissa lääketieteellinen arviointi on ratkaisevaa korvauksen myöntämisessä. Vakuutuslaitoksen asiantuntijalääkärin työtä tarvitaan yhdenmukaisen ja oikeudenmukaisen korvauskäytännön toteuttamisessa.
Vakuutuslääkäreitä on kritisoitu julkisessa keskustelussa muun muassa siitä, etteivät nämä tapaa vahingoittunutta henkilöä henkilökohtaisesti, vaan tekevät ratkaisuehdotuksensa pelkästään käytettävissä olevien asiakirjojen ja tutkimustulosten perusteella.
Vakuutuslaitoksen asiantuntijalääkäri ei tapaa, eikä tutki vahingoittuneita henkilöitä itse, vaan hän perustaa ratkaisuehdotuksensa vakuutuslaitoksen hoitolaitoksilta saamiin tietoihin ja dokumentteihin.
Menettelytapa varmistaa tulkinnan objektiivisuuden. Vakuutuslääkäri ei ole hoitosuhteessa vahingoittuneeseen henkilöön, mikä varmistaa osaltaan puolueettoman päätöksenteon ilman suoria henkilökohtaisia vaikutteita.
Vakuutuslaitosten asiantuntijalääkärien päätökset perustuvat esitettyihin lääketieteellisiin tosiasioihin sekä työtapaturmien ja ammattitautien osalta työtapaturma- ja ammattitautilakiin, jossa on määritelty korvattavat vahinkotapaukset sekä näistä maksettavat korvaukset.
Lue aiheesta lisää:
Vakuutusyhtiö ei kumoa hoitavan lääkärin lausuntoa - Kirsi Pohjolaisen blogikirjoitus
TVK:n yleisöluento vakuutuslääkäriteemasta 27.1.2020 - Kirsi Pohjolaisen blogikirjoitus
Vakuutuslääkärit - sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivut